fbpx

News

Η ολοκλήρωση του Copernicus Hackathon in Athens 2019 τραβάει την προσοχή των ελληνικών και ξένων εταιρειών του κλάδου

Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2019: Το Corallia, του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, ανακοινώνει την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού Copernicus Hackathon in Athens 2019, στον οποίο οι αιτήσεις συμμετοχής έφτασαν τις 170, αριθμός ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!

Οι νικήτριες ομάδες είναι οι

  1. FERON (πρώτη νικήτρια), αποτελούμενη από τους: Αμερικάνος Πάρης, Γατζέλια Λυδία, Κολοκάτσης Νίκος, Κοντογιάννη Μαρία και Λιγούρας Σπύρος, κέρδισε την πρόσβαση στο Copernicus Accelerator για 12 μήνες, δωρεάν καθοδήγηση από το Corallia και τα μέλη του si-Cluster, 2000€ για την πραγματοποίηση επίσκεψης στο Aerospace Valley στην Τουλούζη και στις εγκαταστάσεις της Airbus, του ESA BIC, και άλλων δρώντων στο γαλλικό διαστημικό οικοσύστημα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Η ομάδα FERON παραλαμβάνει το πρώτο βραβείο                                                             
  2. Space4Sea (δεύτερη νικήτρια) αποτελούμενη από τους: Roberto Cilli, Παγιαύλας Αντώνης, Παναγόπουλος Πέτρος, Χαμαρτζής Χρήστος και Τασιός Δημήτρης.                                                                                                              

  3. Di-BOT (Τρίτη θέση) αποτελούμενη από τους: Μελλιός Θοδωρής, Πασχόπουλος Κωνσταντίνος, Σταυρακάκης Νικόλας και Ταβουλάρης Έκτορας.

Όλες οι νικήτριες ομάδες έλαβαν, επίσης, ένα tablet από το i4Sea Project και online εκπαίδευση από το Geo University.

Οι 12 ομάδες που τελικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό με στόχο την αντιμετώπιση προκλήσεων με λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας ήταν οι:

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού απετέλεσαν εμπειρογνώμονες του Copernicus από τον Δημόσιο Τομέα, τον Ερευνητικό και Επιχειρηματικό χώρο: η κα. Καγιά Αργυρώ, Mέλος στην Επιτροπή του Προγράμματος Earth Observation της ESA & Στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Λολώνης Πάνος, Επικεφαλής του τμήματος Γεωπληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου, ο κ. Παλιάτσος Αθανάσιος, Μέλος των Επιτροπών του Προγράμματος Copernicus, της ESA, του Galileo, του GOVSATCOM και του OHE, στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Δορυφορικών Υπηρεσιών και Διαστημικών Εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα. Παχούλα Μαρία, Γεωλόγος & Project Manager της Terra Spatium, εκπρόσωπος της Airbus στην Ελλάδα, η κα. Πετρά Ελένη, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, και ο κ. Τζώτσος Άγγελος, Αντιπρόεδρος του Open Source Geospatial Foundation.

Το Copernicus Hackathon in Athens αποτελεί μέρος του Copernicus Hackathon Programme και του Copernicus Start-up Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντονίζεται από την AZO (Anwendungszentrum GmbH Oberpfaffenhofen).

To Copernicus Hackathon in Athens, διοργανώθηκε από το Corallia, του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη, των ελληνικών δικτύων Copernicus Academy/Relay, των μελών του si-Cluster, της ΕΒΙΔΙΤΕ, του egg και της SPIN και τέθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο Διαγωνισμός είχε 15 σημαντικούς χορηγούς μεταξύ των οποίων: Platinum Sponsor την Airbus, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην αεροδιαστημική στον κόσμο, Silver Sponsors τις EFA Group, TERRA SPATIUM, Planetek Hellas, SITAEL Hellas, το project i4Sea και το μεγαλύτερο Incubator & Accelerator ελληνικών Start-Ups, the egg, Bronze Sponsors τις OHB Hellas και THALES Hellas SA, μαζί με τις ελληνικές καινοτόμες και εξωστρεφείς εταιρείες SoftCom International, Neuropublic και Geospatial Enabling Technologies και in-kind sponsors η Lancom που παρείχε Internet υψηλής ταχύτητας το οποίο ήταν απαραίτητο για τη λήψη και επεξεργασία των Γεωσκοπικών δεδομένων, η Coca Cola HBC, που προσέφερε στους διαγωνιζόμενους προϊόντα της καθ’ όλη την διάρκεια του Διαγωνισμού και η GEO University, που παρείχε δωρεάν Online Training σε όλους τους συμμετέχοντες.

Το Copernicus Hackathon in Athens υποστηρίχθηκε επιστημονικά από όλα τα μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας: μεταξύ άλλων από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΧΠΑ), το Πανεπιστήμιο Πατρών (ΠΠ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AΠΘ), το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Εθνικό Κτηματολόγιο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (i-Bec) και το Open Source Geospatial Foundation (OSGeo).

Τέλος, οι Community Partners έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επικοινωνία του διαγωνισμού και την προσέλκυση τόσο μεγάλου αριθμού συμμετοχών. Πρόκειται για τους:   the egg, Mindspace, EESTEC LC Thessaloniki, IEEE NTUA Branch, GRSS Chapter IEEE, Found.ation, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων (ΠΣΔΑΤΜ).